Opremljeni z odličnim

Z odličnimi nasveti, predlogi, recepti naših svetovalcev, serviserjev, monterjev, kuharjev, mizarjev in ostalih strokovnjakov za dom bomo zadovoljili tudi najbolj zahtevne. Poskrbeli bomo, da bo vsakodnevno gospodinjstvo za vas užitek.

Pavlova torta s figami in vanilijevo kremo

  • Predvideno za 6 oseb

Za beljakov biskvit: 

  • 150 g beljakov (približno 4 jajca),
  • 210 g kristalnega sladkorja,
  • 15 g jedilnega škroba,
  • 1 čajna žlička vanilijeve paste ali ekstrata,
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa

Za vanilijevo kremo: 

  • 250 ml smetane za stepanje,
  • 75 ml mleka,
  • 75 g sladkorja,
  • 75g jedilnega škroba,
  • 4 sveži rumenjaki,
  • 1 strok vanilije

Potrebujemo še: 

  • 200 ml stepene smetane,
  • sveže sadje po izbiri (mi smo izbrali fige),
  • sladkor v prahu

Priprava beljakovega biskvita:

Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija, enakomerno gretje spodaj/zgoraj. Beljakom dodamo mešanico kristalnega sladkorja in jedilnega škroba ter jih stepemo v beljakov sneg, ki mora biti trd in bleščeč. Nato dodamo še vanilijevo pasto ali ekstrat in jabolčni kis. Stepamo še minuto. Beljakovo maso predenemo v dresirno vrečko ali si pri nanosu pomagamo z lopatko ali žlico.

Na spodnjo stran papirja za peko narišemo krog premera 20 cm. Papir postavimo na pekač. Na zarisano površino z nasprotne strani enakomerno v krogu namažemo beljakovo maso. Beljakovo maso na sredini z žlico rahlo pritisnemo, da oblikujemo vdolbino. Postavimo v pečico, na srednje vodilo in brez odpiranja biskvit sušimo 1 uro in 40 minut. Ko je biskvit pečen, rahlo odpremo pečico, da izhaja vlaga in biskvit popolnoma ohladimo. To traja nekaj ur.

Priprava vanilijeve kreme:

V lonec zlijemo smetano, mleko ter dodamo strok vanilije, katerega smo predhodno po dolžini prerezali in iz njega v smetano postrgamo najprej semena ter nato dodamo še cel zunanji del. Zavremo, lonec odstavimo ter pustimo počivat 30 min.

Medtem v drugem loncu z električnimi metlicami zmešamo sladkor, škrob ter rumenjake v puhasto svetlo kremo. Po 30 minutah “namakanja” vanilije jo skozi cedilo prelijemo k sladkim rumenjakom ter ročno z metlico na šibkem ognju dobro vse skupaj pazljivo mešamo in pazimo, da ne nastanejo grudice. Kremo med stalnim mešanjem z ročno metlico kuhamo 15 minut nato jo odstavimo in ohladimo.

Sestavljanje torte:

Beljakov biskvit, ki mora biti res ohlajen, previdno predenemo na krožnik ali pladenj, kjer bo torta servirana. Robove posujemo s sladkorjem v prahu. Biskvit najprej nadevamo s hladno vanilijevo kremo. Dodamo stepeno smetano in razporedimo fige. Po želji lahko dodamo tudi lističe praženih mandljev.